Interview Mirjam, Schouwburg Lochem 2020

Schouwburg Lochem, een bruisende locatie!

Wie Lochem zegt, zegt de Lochemse Schouwburg! Een theater met een middelgrote theaterzaal en een StadsLounge voor concerten, bands, professionele voorstellingen en amateurvoorstellingen. Het is ook een mooie plek voor congressen, presentaties, recepties en feesten. Kortom, een gezellige en moderne locatie voor een avond uit!

 

Aan het woord Mirjam Radstake, directeur bij Schouwburg Lochem

Met haar ervaringen als internationaal uitvoerend producent, als theatermaker en als theaterdocent kent Mirjam Radstake (43 jaar) alle theaters in Nederland. Ze in ondertussen al 14 jaar directeur bij Schouwburg Lochem. “Mensen denken vaak dat ik theater maak, maar dat is niet zo. Wel mag ik de nieuwste producties voor ieder nieuw theaterjaar boeken. Uit de 3.000 producties kies ik er zo’n 100 stuks. Een soort snoepwinkel om uit te kiezen. Hoe leuk is dat!”

 

“Jouw baan Mirjam, bestaat dat alleen uit producties boeken?”

“Als directeur ben ik bezig met veel verschillende dingen. Natuurlijk is het het leukste om de boekingen te doen, die selecteer ik zelf. Gemeente Lochem geeft ons een subsidie om de producties in te kopen. Om zo’n subsidie te krijgen, moet ik wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Er moet sowieso een gebalanceerd aanbod komen van toneel, muziek en dans. Ik kan natuurlijk niet tien keer dezelfde artiest boeken. Dat is ook niet wat het publiek wil.

Naast het boeken van de voorstellingen en producties, ben ik ook ‘gewoon’ directeur. Daarmee bedoel ik dat ik moet zorgen dat de bezoekersaantallen goed zijn, dat het bedrijf goed loopt, zorgen voor alle medewerkers en ook veel vergaderen. Zelf kijk ik ook veel voorstellingen. Niet alleen in onze eigen schouwburg, maar ook in andere theaters. Dat is heel erg leuk!”

 

“Techniek en theater? Hoe zit dat precies?”

“Het kloppende hart van het theater is het toneel. Daar zijn alle ogen op gericht. Het publiek ziet lang niet alles wat op het toneel gebeurt. Alles gaat automatisch, zoals het licht en geluid, en wordt voorgeprogrammeerd door de theatertechnicus. Samen met de toneelmeester bouwen zij zo’n productie op. Bij Schouwburg Lochem moet je het allemaal kunnen. Aansturen, plannen, programmeren en bouwen. Helaas zijn er weinig opleidingen in Nederland voor deze functies. Hier in de regio vind je de opleiding in Arnhem, Deventer en Ulft. Maar als je eenmaal theatertechnicus bent, ben je wel erg gewild in het vak.

In de vrachtwagen van het gezelschap zit alles wat je nodig hebt om de productie te draaien. Zij zetten alles op het toneel en hebben een technische lijst. Onze technici bereiden alvast de dingen voor. Als de technici van het gezelschap komt, gaan ze samen verder om de voorstelling op te bouwen. Zo zijn ze vaak van 13.00 tot 18.00 uur aan het opbouwen. Om 18.00 uur komt de artiest soundchecken en om 20.00 uur begint de voorstelling. Na afloop, zo tegen 22.30 uur gaan de technici de boel weer afbouwen en zit hun lange werkdag erop.”

 

“Waarom is Schouwburg Lochem verbonden aan de Industriële Kring Lochem en de Techniekdag?”

Voor ons is het heel lastig om theater technisch personeel te vinden. Maar het is het hart van het theater en is heel erg belangrijk. Zonder hen kun je niets. Er mogen ook alleen gecertificeerde mensen het toneel op, omdat je te maken hebt met mechanische installaties.” Zelfs Mirjam mag het toneel niet op tijdens het opbouwen! De opleidingen zijn schaars en er studeren er maar een paar af per jaar. Tijdens je studie ga je stagelopen en dan kom je bij een theater of bij onze schouwburg terecht. Het komt vaak voor dat je dan blijft hangen en in dienst komt of wordt ingehuurd als zzp’er.