Interview Jeroen, SafanDarley 2020

Vernieuwen doe je bij SafanDarley

Bij SafanDarley worden machines gebouwd die metaal kunnen buigen. Deze machines noem je kantbanken. Het zijn echte krachtpatsers. Zij hebben zoveel kracht dat ze met gemak 35 op elkaar gestapelde auto’s kunnen platdrukken. Daarnaast maakt SafanDarley hydraulische scharen. Oké wat is dat? Dit is in feite gewoon een hele grote schaar die metaal kan knippen. Deze scharen kunnen zelfs metaal van 16 mm dikte doormidden knippen. De machines van SafanDarley vallen misschien niet op in het dagelijkse leven. Maar de eindproducten die hier mee worden gemaakt heb jij vast elke dag in je handen, want ongeveer 80 procent van de producten wordt gebogen op een kantbank. SafanDarley heeft twee productievestigingen, de hoofdvestiging in Lochem en een vestiging in Eijsden. Bij SafanDarley werken ruim 180 medewerkers.

 

Aan het woord Jeroen Evertzen, Assembly manager bij SafanDarley  

Jeroen Evertzen (43 jaar) is manager Assembly bij SafanDarley. Oké, ik hoor jullie denken, wat is dat? “Ik ben verantwoordelijk voor de aansturing van twee productieafdelingen. Ik motiveer en stuur dagelijks de medewerkers aan. Daarnaast zorg ik dat de planning wordt gewaarborgd.” Na de mts heeft Jeroen de hbo-opleiding productiemanagement gedaan. Momenteel volgt hij de opleiding projectmanagement. “Ik vind het mooi dat ik voor een bedrijf werk waar een eindproduct wordt gemaakt. Van een paar stukjes ijzer maken wij een complete machine die rechtstreeks naar de klant kan. En de klant maakt hier weer iets mee wat jij en ik in het dagelijks leven kunnen gebruiken.”

 

“Voor wie maken jullie deze machines?”

“De machines die wij maken staan niet bij jullie thuis in de schuur. Onze machines worden gebruikt om bijvoorbeeld tafels, stoelen en zelfs vliegtuigonderdelen mee te buigen. Onlangs hebben wij een machines verkocht aan NASA prototype center. Hier worden onderdeeltjes mee gemaakt die worden verwerkt in een spaceshuttle.” Wow dat is echt vet cool, toch? De machine wordt in Lochem gemaakt en geëxporteerd naar Amerika.

 

“Welke technische banen vind je bij SafanDarley?”

“Wij hebben alle disciplines in eigen huis, van R&D en engineering tot fabricage en assemblage, van marketing & sales tot technologie- en opleidingscentrum, van helpdesk tot servicedienst. Hier komt dus heel veel techniek bij kijken. Wij maken onderscheid tussen elektrotechniek en mechanische techniek. De meeste machines draaien op elektrische componenten. Onze mechanische monteurs zetten de machines in elkaar.  Onze elektromonteurs zorgen ervoor dat de machines kunnen draaien. Zij hebben de opleiding mbo-elektrotechniek gevolgd. En dan heb je ook nog de combi van elektrotechniek en mechanische techniek: mechatronica. Dit is een opleiding waarvan 70 procent mechanisch is en 30 procent elektrisch. Wij werken met studenten van Opleidingsinstituut Remo. Zij zijn vier dagen in de week bij ons aan het werk en gaan één dag in de week naar school voor de theorie (bbl). Het is erg lastig om aan goed technisch personeel te komen. Mechatronica monteur was de meest gezochte zoekterm op indeed. Daarom vinden wij het ook belangrijk om samen te werken met Remo. Zo proberen wij om jongeren aan ons te binden. En we hebben er momenteel al een aantal rondlopen. Niet alles bij ons wordt met mensenhanden gemaakt. Onze machines worden voor een deel gebouwd met een robotarm. Deze robotarm wordt door ons geprogrammeerd, zodat hij een onderdeel van de machine kan maken. Echt high tech dus.”  

 

Maar er is meer…

“De monteurs op de werkvloer bouwen onze machines. Maar zij kunnen geen machine bouwen op het moment dat deze niet getekend is of als hij niet verkocht is door één van onze verkopers. Wij hebben ook een research en development afdeling. Daar zitten knappe koppen die de hele dag bezig zijn om nieuwe dingen te bedenken. Hoe kan iets beter?  Of aan welke nieuwe machine is behoefte? Als dit je leuk lijkt, zijn de opleidingen hbo Werktuigbouwkunde of Elektrotechniek echt iets voor jou.

Heb jij iets met techniek, maar wil je liever een leidinggevende functie? Dan is de opleiding Technische bedrijfskunde misschien wel wat voor jou. Je kunt daarna aan de slag als bijvoorbeeld operations manager of productiemanager.”

 

“Waarom is de Techniekdag zo belangrijk?”

“Wij willen de jeugd triggeren om de techniek in te gaan. We hebben altijd mensen nodig die dingen kunnen maken. Een bedrijf met 100 managers en 1 monteur kan niet draaien. En techniek is het mooiste wat er is. Je bent in staat op van niets iets te maken.”