Interview Wilfred, Reudink 2020

 

Pionier Reudink in de wereld van biologisch veevoer

Reudink, onderdeel van ForFarmers, is een diervoerbedrijf dat zich als een van de eerste in West-Europa heeft gespecialiseerd in de productie van biologische voeders. De medewerkers gaan op een betrokken manier met veel kennis en kunde te werk, zorgen zij voor gezonde dieren op het boerenbedrijf en een duurzaam rendement voor veehouders.

 

Aan het woord Wilfred Jonkman, directeur van Reudink

In zijn vrije tijd had Wilfred (50 jaar) al ervaring in de agrarische sector bij een gemengd melkvee- en varkensbedrijf. Met deze opgedane kennis heeft hij verschillende stappen gemaakt in zijn studies. Via de hoge landbouwschool en de kaderopleiding varkenshouderij is hij begonnen met werken bij Coöperatie Twente Achterhoek (CTA), voorganger van het huidige ForFarmers, in een buitendienstfunctie. Na de overname van Reudink door ForFarmers in 2012 werd Wilfred gevraagd om Reudink te gaan leiden. Dat was voor hem een hele mooie kans.

 

“Een mengvoerbedrijf in Lochem, wat doen jullie nu precies?”

“De basis bij Reudink is het produceren van mengvoer. Er worden allerlei grondstoffen (tarwe, mais, vitaminen, mineralen enz.) per boot of vrachtwagen gebracht en daarna verwerkt tot voer voor verschillende soorten dieren. Het mooie is dat die grondstoffen in een speciaal recept worden samengevoegd. Want ieder dier heeft een ander soort voeding nodig. Er is dus een soort kok die het recept samenstelt en afstemt op het type dier.”

 

“Leuk hoor, dat voer, maar welke techniek zit daar dan achter?”

“Wanneer het recept klaar is, wordt ieder ingrediënt apart verwerkt in de fabriek. Sommige grondstoffen worden gemalen. En dan niet tussen twee grote stenen zoals in een molen, maar met een hamermolen. Door de verschillende groottes in de gaten in deze machine, kan worden bepaald hoe fijn of grof er gemalen kan worden. Afhankelijk voor welk dier het is, blijft dit mengsel als meel, zoals voor kippen, of wordt het tot een korrel geperst. Om zo’n korrel te persen wordt er weer een heel andere techniek gebruikt. Het mengsel gaat naar een pers waar het in een matrijs, dat is een mal om de vorm van de korrel te maken, onder druk en met stoom tot een korrel wordt geperst. Omdat het door de stoom warm is, moeten de korrels eerst gekoeld worden en daarna opgeslagen in een silo.”

 

“Er komen veel machines aan bod, welke functies horen hier dan bij?”

“Bij Reudink zijn veel verschillende functies, ondanks dat er veel geautomatiseerd is. Veel medewerkers in de fabriek hebben een functie als operator, dus een uitvoerende functie. Daarnaast heb je natuurlijk ook een technische dienst, de vrachtwagenchauffeur en voor het lossen van de boot heb je de kraanmachinist. Veel mensen die bij Reudink werken, hebben een brede functie. Zij kunnen allerlei taken uitvoeren. Maar je moet eerst érgens beginnen!”

Het leuke is dat Reudink ook opleidingen aanbiedt. Dus als je met een technische opleiding op mbo-niveau, zoals de VAPRO A/B of met een heftruckcertificaat binnenkomt, kun je je heel breed opleiden. Of het nu als operator is, kwaliteitscontroller of procesverantwoordelijke, er zijn technische functies genoeg!

 

“Wat zou je de jeugd mee willen geven rondom werken in de techniek?”

“Als je aan het werk bent, moet je je goed afvragen waar jij je energie en voldoening uithaalt. Op welke manier wil je later gaan werken? Stap je ’s morgens je bed uit om die machine te bedienen of word je er warm van om op een duurzame manier aan de voedselproductie bij te dragen? Het heeft in beide gevallen met techniek te maken. Maar het heeft een heel andere insteek.”