Interview met Johan en Anne, Nijha 2020

Nijha brengt je in beweging

Grote kans dat jij ook speelt en/of sport met de materialen van Nijha. De wipkip, de schommel of het klimrek; het wordt allemaal gemaakt bij Nijha in Lochem. Nijha ontwikkelt en maakt namelijk producten voor de gymzaal en openbare speelplekken. Dit doen zij met een team van 90 medewerkers. Wekelijks sporten bijna 3.000.000 Nederlanders in of met materialen van Nijha.

 

Aan het woord Johan Bouman, hoofd productie en Anne Veldhuis, marketingmedewerker

Johan (55 jaar) is het levende bewijs dat je kunt doorgroeien binnen bedrijf. Hij werkt namelijk al 31 jaar bij Nijha. “Na het afronden van de lts ben ik gestart op de assemblageafdeling. In de avonduren heb ik een opleiding en allerlei cursussen mogen volgen. Vandaag de dag ben ik leidinggevende over de productieafdeling. Ik zorg onder andere dat de werkorders er zijn en de materialen op de juiste plek liggen. Kortom, dat iedereen fijn en veilig aan het werk kan.” Anne Veldhuis (26 jaar) is afgestudeerd bij Nijha. “Ik kreeg na mijn afstudeerperiode een baan aangeboden en ben gestart als ‘manusje van alles’. Nu, vijf jaar later, is zij verantwoordelijk voor alle marketingactiviteiten voor scholen. Als een school een vraag heeft voor een nieuw toestel, ga ik in overleg met de technische mannen om te kijken of dit ook daadwerkelijk gemaakt kan worden.”

 

“Wat komt er allemaal kijken bij het maken van speeltoestellen?”

“We maken als enige in Nederland alles in eigen huis. Vanaf het allereerste idee tot en met de realisatie en de nazorg. En daar zijn wij trots op. En daar komen natuurlijke allerlei technieken bij kijken. Denk aan lassen, poedercoaten en als laatste het assembleren. Oké ,dit zullen wij even uitleggen. Jullie kennen de wipkip wel? Het stuur wordt eerst gelast en vervolgens gepoedercoat. Dit is een elektrostatisch verfproces waarbij wij poeder over het voorwerp verstuiven en elektrostatisch maken. Hierdoor blijft het poeder plakken, waarna het in een oven gesmolten wordt. Dit is sneller, sterker en duurzamer dan het standaard verfproces. Dit doen wij al sinds 1967 en we waren hiermee de derde in heel Nederland. Als de verf erop zit, wordt de wipkip in elkaar zet. Dit noemen wij assembleren. Maar wij hebben ook een hoop knappe koppen in dienst die toffe nieuwe speeltoestellen bedenken en ontwikkelen.”

 

“Waarom doen jullie mee met de techniekdag?”

“Wij vinden het belangrijk dat de jeugd kennis maakt met techniek. Daarom investeren wij graag in jong talent. In de toekomst hebben wij handige jongens en meisjes nodig met nieuwe en frisse ideeën. Vind jij het leuk om nieuwe toestellen te bedenken? Dan is de opleiding industrieel product ontwerper (hbo) echt iets voor jou. Natuurlijk moeten deze nieuw bedachte toestellen wel gemaakt kunnen worden. Belangrijk is een veilige constructie. Welke materialen moeten worden gebruikt? Hoeveel gewicht kan het toestel aan? Klinkt dit je als muziek in de oren, dan kun je aan de slag op de afdeling engineering Hbo-werktuigbouwkunde is de studie die goed aansluit bij deze functie. Als de toestellen uiteindelijk gemaakt worden, is het belangrijk dat dit zo efficiënt mogelijk wordt gedaan. Met de opleiding Technische bedrijfskunde leer jij alles over het slim inrichten van het productieproces. Wil jij liever met je handen werken? Dan is de bbl-opleiding metaal en techniek aan de Techno campus in Deventer meer iets voor jou. Je gaat dan twee dagen naar school en bent drie dagen per week bij ons aan het werk. Onze leermeesters leiden jou intern op.