Interview Paul, Mechanisatie Lochem 2020

De boer op met Mechanisatie Lochem

De agrarische ondernemer, vooral de melkveehouders, kloppen bij Mechanisatie Lochem aan. Of het nu gaat om verkoop van tractoren, landbouwmachines of het onderhoud daaraan. Mechanisatie Lochem is een professionele partner en full-line Fendt dealer. Zo kan de klant weer de boer op!

 

Aan het woord Paul Nijenhuis, algemeen directeur van Mechanisatie Lochem

Als je al sinds 1989 bent begonnen als verkoper en het van huis hebt meegekregen, weet je wel waar je het over hebt. Sinds 1996 is Paul Nijenhuis directeur bij Mechanisatie Lochem, nadat de coöperatie van zijn vader werd overgenomen. “Met mijn enthousiasme vanuit de techniek, doe ik dit werk met veel plezier. Het overbrengen van mijn productkennis naar de klant, dat is waar ik het voor doe.” Na de havo startte Paul met de opleiding werktuigbouwkunde aan de mts. Na zijn dienstplicht ging Paul naar de hts, maar rolde vervolgens al vrij snel zijn werkzame leven in.

 

“Wat doet Mechanisatie Lochem precies?”

“Vanuit Lochem zorgt Mechanisatie Lochem voor zowel nieuwe als gebruikte tractoren, werktuigen, machines en beregeningsinstallaties. Naast de verkoop van duurzame machines kunnen wij de boeren ondersteunen bij service en onderhoud van alle (landbouw)machines. Het maakt niet uit met welk merk de boer langskomt. We zijn trots op het feit dat we alle type Fendt voertuigen kunnen leveren.”

 

“Waarom is werken bij Mechanisatie Lochem zo leuk?”

“Het werken bij Mechanisatie Lochem is heel divers. Zo worden de machines afgeleverd of moeten ze bij de klanten worden opgebouwd. Zo’n bouwpakket moet dan uiteindelijk klaar voor gebruik bij de klant paraat staan. Daar is vakkennis voor nodig en dat hebben de medewerkers. Daarnaast worden er reparaties gedaan aan motoren, medewerkers kunnen lassen, boren, slijpen, er komt van alles voorbij. Niet één dag is hetzelfde! Het niveau van de monteurs ligt best hoog, omdat ze heel breed ontwikkeld moeten zijn, want er komt zoveel aan bod.”

 

“Werken jullie veel met stagiaires of recent afgestudeerde jongeren?”

‘Jazeker, op dit moment hebben wij een stagiaire vanuit de FENDT-opleiding in Ede. Hij is twee jaar lang als bbl’er bij ons in dienst. Dat betekent dat hij vier dagen in de week bij ons werkt en één dag in de week naar school gaat. Zo leert de student allerlei onderdelen vanuit de praktijk en kan hij de theorie goed toepassen bij ons. Zo leert iedereen er wat van.”

 

“Waarom vinden jullie de Techniekdag zo belangrijk voor de jeugd?”

“Het belangrijkste is om jongeren enthousiast te maken voor dit vak. Vooral in deze regio is het aan de orde van de dag. Wij hebben hier eenmaal veel boerenbedrijven om ons heen. Het is altijd lastig om goede en enthousiaste monteurs te vinden. En het is zulk leuk werk!” Mocht je soms denken dat deze sector wat oudbollig en suf is, niets is minder waar! “De GPS-gestuurde trekkers zijn op dit moment in opkomst, een heel interessante techniek die veel mogelijkheden heeft. De trekkers besturen zichzelf, maar moeten wel geprogrammeerd worden. Nu zijn er nog maar weinig elektrische trekkers, daar valt dus nog winst te behalen!”