Interview Simon, Mepal 2020

Sinds de jaren ’50 maakt Mepal slimme kunststofproducten om voedsel in te bewaren, mee te nemen en te serveren. Dikke kans dat jouw broodtrommel en drinkbeker door hen ontworpen en geproduceerd zijn. Dit jaar viert Mepal haar 70-jarig bestaan. Al die tijd is dit bedrijf gevestigd in Lochem. Momenteel wordt er hard gewerkt aan de uitbreiding van het bedrijfspand op Aalsvoort. Er werken ruim 130 mensen in vaste dienst en er is continu een zogenaamde flexibele schil actief van zo’n 40 mensen. Mepal doet mee aan de Techniekdag om zich te laten zien als misschien wel jouw werkgever!

 

Aan het woord Simon van Es, innovatiedirecteur bij Mepal 

Simon (39 jaar) werkt zo’n vier jaar bij Mepal. Sinds twee jaar maakt hij deel uit van het vijfkoppige bestuur. “Ik mag mijzelf de innovatiedirecteur noemen.” Voordat Simon bij Mepal zijn droombaan vond, heeft hij gewerkt bij Auping. In zijn vrije tijd sleutelt hij graag aan klassieke auto’s en motoren en vindt hij het leuk om met ‘techniek’ bezig te zijn in de breedste zin van het woord. Alweer een aantal jaren geleden heeft hij zijn hbo-opleiding Industrieel Ontwerpen op Saxion Hogescholen Enschede afgerond.

 

“Waarom Mepal?”

“Mepal maakt veel verschillende, kwalitatieve en duurzame producten, zoals kampeerserviezen, schalen en bekers, maar ook lunchboxen, waterflessen en heel veel andere handige producten om je eten in mee te nemen, te bewaren of in te vriezen. Bij het ontwerp staat gebruiksgemak voorop! Met een beetje zorg gaan de producten van Mepal levenslang mee. Mepal biedt daarnaast losse onderdelen aan zodat, mocht er iets kapot gaan, je je product kan repareren en niet weg hoeft te gooien.”

 

“Simon, wat is er nu zo leuk aan jouw baan als innovatiedirecteur?”

“Ik mag samen met een heel leuk team continu nieuwe producten bedenken. Dit team noemen we het ‘productontwikkel-team’. Met dit team ben ik verantwoordelijk voor het onderhouden en verbeteren van alle producten die we bij Mepal verkopen én het allerbelangrijkste: productvernieuwing. Bij de productvernieuwing bedenken en ontwerpen wij nieuwe producten. Deze eerste ideeën zetten wij om met onze 3D-printers in werkende  prototypes en niet van echt te onderscheiden zichtmodellen. Dit is een proces van continu  bijschaven, verder ontwikkelen en vaak ook heel veel ‘weggooien’. Veel van wat je bedenkt, blijkt helemaal niet zo goed te werken. Maar voor die paar dingen die wel lukken doe je het allemaal.”

Om nieuwe producten te bedenken houden de ontwerpers alle trends uit de markt nauwlettend in de gaten. Denk bijvoorbeeld aan sociaal-maatschappelijke veranderingen, duurzaamheid, kleur, materiaal maar ook bijvoorbeeld veranderende wetgeving.

 

“Welke technische banen vind je bij Mepal?

“Bij Mepal doen we voortdurend onderzoek naar bewegingen in de markt om van daaruit nieuwe producten te bedenken, vorm te geven en te ontwerpen. Als dit je als muziek in de oren klinkt, is misschien de opleiding Industrieel ontwerper (hbo/wo) iets voor je.

Maar Mepal kan niet bestaan zonder onze logistieke afdeling. Hier werken heftruckchauffeurs, orderpickers en teamleiders. Ook de supply chain planning is bij Mepal van onschatbare waarde. Alle producten die we bij Mepal hebben, moeten worden beheerd. Dat staat in een speciaal computerprogramma. Hiervoor kan je de hbo-opleiding Supply Chain Management volgen.

Momenteel worden alle orders in het magazijn gepickt volgens de voorraad op papier, een geprinte paklijst. Straks gaat dat heel duurzaam op een digitale manier. Maar daarvoor moeten wel alle producten op de juiste plek liggen en ook zo in het systeem staan. Eén kleine wijziging moet op verschillende plekken doorgevoerd worden om het hele proces soepel te laten verlopen. Dit alles leer je op de opleiding IT Warehouse management (hbo/wo).”