Interview Jelle, FrieslandCampina 2021

We gingen in gesprek met Jelle Giessen, hij is 21 jaar en komt uit Ruurlo. Hij werkt als allround storingsmonteur bij Friesland Campina en houdt zich vooral bezig met onderhoud aan de machines.

Vertel, hoe ben je bij Friesland Campina terechtgekomen?
“Ik heb de opleiding allround operationeel technicus gedaan, dat is een mbo niveau 4 opleiding. Toen ik stage moest lopen heb ik ervoor gekozen om dit bij Friesland Campina te gaan doen. Ik kreeg de kans om na mijn stage hier te blijven werken.”

Je had vast de keuze uit meerdere stagebedrijven, waarom koos je voor Friesland Campina?
“Het leek me altijd al een hartstikke leuk bedrijf. Ik kom uit de buurt en dan kijk je als buitenstaander toch wel een beetje op tegen zo’n groot bedrijf. Iedereen kent Friesland Campina ook. Maar wat gebeurt er allemaal binnen de muren van dit grote pand? Een stage is dan een mooie mogelijkheid om dit te gaan ontdekken.” Dit beviel Jelle zo goed dat hij graag wilde blijven. Inmiddels heeft hij een contract bij één van de grootste zuivelbedrijven ter wereld. “De technische dienst trekt me erg aan, het is een jonge groep mensen met een leuke sfeer op de afdeling.”

Kun je ons wat meer vertellen over je werkzaamheden bij de technische dienst?

“Dat kan echt van alles zijn! Een pomp die kapot gaat of een machine die niet meer loopt en waar de oorzaak niet van bekend is. We werken hier met heel veel machines, er kan in zo’n grote fabriek dus ook van alles fout gaan. Het leuke vind ik dat er allerlei soorten techniek gebruikt worden dus het onderhoud hieraan is ook erg afwisselend.” Jelle vertelt dat het onderhoud aan de machines de hoofdtaak is van de technische dienst. Ze zorgen ervoor dat de machines een zo lang mogelijke levensduur hebben. “We hebben hier in Lochem twee grote stoomketels dus we werken met stoomtechniek, maar ook met koeltechniek. Zo koelen we een product razendsnel met ammoniak of brengen we een ijswaterbak terug naar de juiste temperatuur.”

 

Dat klinkt gaaf, maar er zitten vast ook nadelen aan je werk..

“Ja we moeten ons soms wel 20 keer op een dag omkleden om de fabriek in en uit te gaan, inmiddels ben ik er wel aardig aan gewend en je wordt er steeds sneller in.” Dit heeft te maken met de strenge hygiëneregels, vertelt Jelle. Iets wat bij Friesland Campina erg belangrijk is. “Voordat je aan je dienst kan beginnen, moet je een aantal processen doorlopen. Zo moeten we onze handen wassen en desinfecteren, speciale kleding aan, een netje over ons haar en sieraden afdoen.”

 

Wat vind je nou het allerleukste aan je werk?

“Het gaafst vind ik als er een grote storing is. Je voelt dan de spanning bij iedereen, want het moet natuurlijk zo snel mogelijk opgelost worden. Eenmaal verholpen heerst er een bepaalde trots. En ja, we werken ook wel eens een nachtje door omdat er spoed is om een defect op te lossen. Melk mag namelijk niet langer dan 72 uur in een tank blijven zitten.”

 

Dat klinkt pittig: een nachtje doorwerken. Zijn dat ook je “normale” werktijden?
“Nee gelukkig niet. Normaal gesproken werk ik doordeweeks van 7:00 tot 16:30 uur. Om 6:30 uur begin ik met bakje koffie en om 7 uur bespreken we met het hele team wat de planning is en of er ’s nachts nog bijzonderheden geweest zijn.” Jelle vertelt dat ze daarnaast om de beurt telefoondienst hebben. “Ik heb bijvoorbeeld één keer in de elf dagen de telefoon mee naar huis en dan kan ik gebeld worden, maar dit komt niet heel vaak voor hoor!”

 

Heb je nog speciale opleidingen gevolgd binnen Friesland Campina?

“De vierjarige opleiding allround operationeel technicus die ik heb afgerond is heel breed. Je leert een beetje van alles; elektrotechniek, mechanisch, stoom, en ook leer je over dieselmotoren. Maar ik heb dus ook collega’s die specifiek een opleidingsachtergrond hebben in bijvoorbeeld de elektrotechniek. Binnen Friesland Campina krijgen we de ruimte om onszelf te blijven ontwikkelen, zo kun je verschillende opleidingen en cursussen volgen!’’

 


Technische banen bij Friesland Campina:

- Procesoperator (mbo-niveau 3)
- Teamleiders (hbo)
- Afdelingsleiders (hbo)
- kwaliteitsspecialisten (hbo)
- Allround operationeel technicus?