Interview Jacco, WILA 2021

“Wat ik als kind het leukst vond om te doen mag ik nu nog doen, alleen krijg ik er nu betaald voor.”

 

Even voorstellen

Op de foto hierboven zie je Jacco. Jacco komt uit Groenlo, is 28 jaar en werkt dit jaar alweer 6 jaar met veel plezier bij WILA in Lochem. Hij is bij WILA terechtgekomen via school. “Dat ik iets in de techniek ging doen, was al heel gauw duidelijk. Ik was vroeger altijd al bezig met dingen in elkaar zetten. Na de havo ben ik op het Saxion in Enschede beland, waar ik werktuigbouwkunde heb gestudeerd. Mijn afstudeerstage heb ik gedaan bij WILA en daar ben ik blijven hangen.”

 

Van student naar werknemer

“Vijf dagen nadat ik afstudeerde ben ik begonnen met mijn baan bij WILA, op dezelfde afdeling als waar ik mijn afstudeerstage gedaan heb. Ik ben R&D Engineer, wat betekent dat ik mij hele dagen bezighoud met productieprocessen binnen het bedrijf. Ik verbeter de processen en werk bijvoorbeeld nieuwe machines uit als die er moeten komen. Daar komen veel dingen bij kijken: ik zoek bijvoorbeeld uit wat er precies moet komen en waarom het er moet komen. Dat is eigenlijk het grootste onderdeel van mijn werkzaamheden.”

 

Werken bij een familiebedrijf

Het werken bij een familiebedrijf als WILA bevalt Jacco wel. Het bedrijf wordt steeds groter en met meer dat 320 mensen in dienst zou je verwachten dat dat familiegevoel weg is, maar Jacco zit nog vaak genoeg aan tafel met de grote baas. “De contacten bij WILA zijn heel nauw. We zijn heel open en er wordt veel plezier gemaakt, maar natuurlijk ook hard gewerkt. De lijnen zijn kort, en we helpen elkaar altijd. Het is echt heel fijn om bij WILA te werken.”

 

Verschillende opleidingen

Bij WILA kun je met veel opleidingen terecht, vertelt Jacco. “Bij WILA ontwikkelen we dingen van begin tot eind. Dat betekent dat je eigenlijk met elk schoolniveau bij WILA aan het werk kan. Mensen die graag met hun handen werken, die beheersen de machines. Maar je hebt natuurlijk ook mensen nodig die uitwerken wat er gemaakt moet worden, en daarbij berekeningen maken, dat is het werk wat ik doe. En dan heb je nog een stapje hoger, dat zijn de mensen die bijvoorbeeld toetsen of alles naar behoren werkt en waarom dat zo is.” Dus of je nou liever op kantoor werkt, of lekker met je handen aan de slag wilt en de boel draaiende wil houden, bij een organisatie als WILA kan het allemaal.

 

Veel vrijheid

“Ik vind het leuk om het werk op kantoor en in de fabriek af te wisselen. Ik werk heel veel uit op kantoor, maar ik vind het ook leuk om dingen zelf in elkaar te lassen bijvoorbeeld.” De vrijheid die Jacco krijgt is bij WILA heel normaal. “Natuurlijk moet ik ook verantwoording afleggen. Dat doen we een keer in de twee weken. Dan bespreken we wat er de komende weken moet gebeuren en waar de prioriteiten liggen. Het is dan je eigen verantwoordelijkheid dat het werk ook daadwerkelijk afkomt”.

 

Doen wat je leuk vindt

Werken in de techniek is voor Jacco een logische stap, en misschien is het voor jou ook wel een logische stap! Jacco legt je graag uit wat werken in de techniek zo leuk maakt: “Het leuke aan dit werk is dat de dingen die jij in je hoofd hebt, werkelijkheid worden. Wat ik als kind het leukst vond om te doen, mag ik nu nog doen. Als kind heb je de fantasie dat je dingen mag bedenken en knutselen. Dat doe ik nog steeds, alleen verdien ik er nu geld mee.”

 

 

Technische banen bij WILA

  • Technische mensen in de verkoop (mbo/hbo)
  • CAM-tekenaars (mbo/hbo)
  • Technisch tekenaars (mbo/hbo)
  • Robotprogrammeurs (hbo)
  • IT-programmeurs (hbo)
  • Onderhoudsmonteur (mbo)
  • Unitleider (hbo)
  • R&D-engineers voor product en procesontwikkeling (hbo/wo)
  • Productiemedewerkers (mbo)
  • Montagemedewerkers (mbo)