Interview Gijs, Innodeen 2020

Innodeen werkt aan slimme oplossingen

 

Bij Innodeen weten ze alles van kunststof. Alle producten die hier worden gemaakt zijn een duurzame vervanger voor hout, staal of rubber op die plaatsen waar anders te snel veroudering optreedt. Met kunststof kun je alle kanten op en dat zie je terug in de vele verschillende producten van Innodeen. Van bakken voor vis, klei of beton tot treeplanken voor Intercity treinen of noodhospitalen voor Artsen zonder Grenzen.

 

Aan het woord Gijs Kreunen, directeur van Innodeen

Gijs (42 jaar) heeft heel wat opleidingen gevolgd om erachter te komen wat hij nou echt leuk vond. “Ik kom uit een aannemersfamilie. Met mijn voorliefde voor techniek ben ik begonnen met MTS-bouwkunde. Gaandeweg kwam ik erachter waar ik echt blij van word: namelijk het integraal bedenken en ontwerpen van onderscheidende producten.” Daarom is Gijs na de HTS gestart aan de TU Eindhoven, waar hij is afgestudeerd als bouwtechnisch ontwerper. “Ik ben vanuit het praktijkonderwijs doorgestroomd naar het wetenschappelijk onderwijs. Hiermee heb ik het hele spectrum doorlopen. Dit vind ik heel fijn, want als je in de praktijk weet hoe het eraan toe gaat, kun je hier later rekening mee houden in het ontwerp.

 

“Hoe is Innodeen ontstaan en wat maken jullie precies?”

“Vanuit onze praktijkervaring in de timmerfabriek en het bouwbedrijf zagen wij precies wat er verbeterd kon worden en waar de klant behoefte aan had. Vanuit deze gedachte is Kreunen Kunststoffen in 1989 geboren. Wij bedenken en maken onderscheidende producten die iets opleveren voor het milieu en voor de klant. Met onze kunststof oplossingen proberen wij materialen langer in de keten te houden en daarmee afval te verminderen. Alle producten die wij maken zijn compleet recyclebaar. Voor ons is de kozijnindustrie een belangrijke tak. Wij maken onderdelen om nieuwe kozijnen robuuster te maken en bestaande kozijnen een tweede leven te geven. Een kozijn heeft namelijk altijd zwakke plekken. Oké, kozijnen zijn misschien niet zo interessant. Maar wij maken ook noodhospitalen voor Artsen zonder Grenzen. Wij fabriceren dit helemaal op maat en leveren het op als een soort legopakket in een zeecontainer. Dit bouwpakket is ter plaatse heel makkelijk en snel op te bouwen en hier zijn helemaal geen machines voor nodig. Dit is natuurlijk al heel bijzonder. Maar het materiaal waar dit van gemaakt wordt, is misschien nog wel bijzonderder. Want wij hebben een kunststof ontwikkeld dat zelf kan groeien. Oké, laat mij dit even uitleggen. Een boom is hernieuwbaar, het groeit en bindt CO2. De houtvezels stoppen wij in kunststof. Zo heb je veel minder fossiele grondstof nodig en voorkom je de kap van tropisch bos.

 

“Wat is er nu zo technisch aan Innodeen?”

Vind jij het net als Gijs gaaf om nieuwe producten te bedenken? Dan is de opleiding IPO (industriële productontwikkeling) wellicht een goede keuze. De producten worden vervolgens ook door hen gemaakt. Om de machine bewerkingen te laten uitvoeren, praten ze bij Innodeen in een machinetaal. Niet tegen elkaar maar met een computer. Zij noemen dit programmeren. “Met een slim tekenprogramma kunnen we van tevoren alle bewerkingen simuleren. Immers, machines lijken wel heel slim, maar ze zijn eigenlijk heel dom. Zij doen namelijk alleen wat wij hen hebben opgedragen.” Natuurlijk werkt niet alles geheel automatisch, daarom werken er ook een aantal machine-operators bij Innodeen. Zij begrijpen de processen in de machine als geen ander en kunnen ze instellen, aansturen en aanpassen. “Onze producten moeten precies en vakkundig gemaakt worden. Daar is vakkennis voor nodig. Daarom werken wij samen met diverse opleidingspartners. Deze toppers volgen een BBL-route om vervolgens aan het werk te kunnen als verspaner van onze materialen. En als er de behoefte ontstaat voor bijscholing, omscholing of doorontwikkeling gaan we met elkaar in gesprek. Zo heeft Innodeen verkopers in dienst die zijn begonnen op “de werkvloer”. Daardoor kunnen zij zich moeiteloos verplaatsen in de vraag van de klant. Zo zie je maar. Techniek betekent niet alleen werken met je handen. Samen met een goed stel hersens kan je bijdragen aan het gehele proces. De interactie tussen mens en techniek maakt het verschil!”