Interview Remco, FrieslandCampina 2020
Wat doet FrieslandCampina?
FrieslandCampina is anders dan vele andere bedrijven. Maar liefst 18.000 boeren in Nederland zijn samen eigenaar van FrieslandCampina. FrieslandCampina is een heel groot bedrijf waar gespreid over de gehele wereld maar liefst 25.000 mensen werken. Met grote vrachtwagens wordt de melk opgehaald bij de boeren. De melk wordt naar fabrieken van FrieslandCampina gebracht die de melk verwerken tot mooie producten zoals melk, toetjes, kaas, boter en melkpoeder. Er zijn ongeveer 30 van deze FrieslandCampina melkverwerkingsbedrijven in Nederland en de fabriek in Lochem is daar één van. Per dag kan in Lochem wel 3 miljoen liter melk verwerkt worden. Wow, dat is veel hè? In Lochem wordt de melk verwerkt tot melkpoeder en boter. Deze melkpoeder en boter worden weer gebruikt door bedrijven die er weer andere producten van maken zoals bijvoorbeeld chocolade, croissants en koekjes.
Aan het woord Remco Nuhn, directeur/plantmanager van FrieslandCampina Lochem
Remco (55 jaar) is een echte bolleboos. Hij studeerde materiaalkunde aan de universiteit in Delft en daarna heeft hij de opleiding bedrijfskunde aan de universiteit Twente afgerond. Remco begon zijn loopbaan in de glasindustrie. In 2006 ging hij aan de slag bij Den Hollander Food waar kaas in plakjes werd gesneden voor de supermarkten. “Nu, 14 jaar later, werk ik nog steeds in de foodsector.”
“Remco, vertel eens: wat doe jij zoal de hele dag?”
“In juni2020 maakte ik de overstap naar FrieslandCampina in Lochem waar ik mij directeur mag noemen. Hier heb ik de leiding over 200 medewerkers die werkzaam zijn in de fabriek in Lochem. Als directeur wil ik het best mogelijk resultaat behalen. Niet alleen voor mijzelf, maar ook voor onze boeren, want zij zijn tenslotte de echte bazen. Wij streven ernaar om elke dag een beetje beter te worden. Dit doen wij aan de hand van onze vier pijlers: veiligheid, kwaliteit, kosten en klanten.” Bij FrieslandCampina gaat het werk 24/7 door! Zelfs met Kerst en Oud en Nieuw is de fabriek open om melk te verwerken. Je werkt natuurlijk niet dag en nacht. Er wordt gewerkt in ploegdiensten. Dat houdt in dat je werkt op wisselende tijden, volgens een vast rooster. Bij FrieslandCampina wordt er gewerkt in vijf ploegen.”
“Moet je technisch zijn om melk te verwerken?”
“Ja zeker! Bij het verwerken van melk komen namelijk allerlei soorten technieken kijken. Wij zorgen er bijvoorbeeld voor dat de melk niet bederft. Dit heet steriliseren. Dan maken wij de melk heel erg warm, zodat de bacteriën gedood worden. Daarna laten we de melk weer afkoelen. Van deze behandelde melk kunnen wij melkpoeder of boter maken in Lochem. Boter maken we door een zuursel aan de melk toe te voegen en de melk te karnen. Dat gebeurt in grote vaten waarin de menging en het karnen plaatsvindt. Er ontstaat dan een dikke gele stof die jullie allemaal kennen als boter. Melkpoeder maken we door het water uit de melk te halen.” Maar hoe dan? “De melk wordt in kleine druppels in een toren geblazen. Door de hoge tempratuur in de toren verdampt het water waardoor poeder overblijft. Melkpoeder is veel langer houdbaar dan de vloeibare variant. Zowel de boter als de melkpoeder exporteren wij over de hele wereld. En het start allemaal bij ons in Lochem, gaaf hè?”
FrieslandCampina is dol op jongelui
“Bij FrieslandCampina zijn wij dol op stagiaires of recent afgestudeerde jongeren. Zij hebben volop frisse ideeën. Zij stellen vragen waar je zelf niet meer aan denkt. Daarom hebben wij samenwerkingen met verschillende ROC’s in de regio. Daarnaast hebben wij een nauwe samenwerking met de universiteit in Wageningen. Wist je dat veel stageplekken uitmonden in banen?” Zie jij dit wel zitten? Kijk dan snel welke opleidingen hiervoor nodig zijn.
Aan de slag bij FrieslandCampina
“Eigenlijk wordt iedereen die bij ons als procesoperator aan de slag wil intern opgeleid.” Je kunt dus ook gewoon starten zonder diploma, maar FrieslandCampina zorgt er dan wel voor dat je een opleiding krijgt met uiteindelijk een mbo-niveau 3. “Onze teamleiders, kwaliteitsspecialisten en afdelingsleiders hebben allemaal een afgeronde hbo-opleiding richting de techniek. Denk aan procestechniek, werktuigbouwkunde, elektrotechniek, besturingstechniek en technische bedrijfskunde.” Je ziet het, bij FrieslandCampina zijn veel mogelijkheden.