Interview Hans, Autotechniek Hans Sloot 2020

De naam zegt het al! Bij Hans Sloot kun je terecht voor al je onderhoud en technische problemen aan je auto. Autotechniek Hans Sloot is een jong en dynamisch bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in auto’s uit de VAG-groep, zoals Volkswagen en Audi. Hans heeft echt liefde voor de techniek en de auto. Waar de meeste autobedrijven stoppen met onderzoeken gaat Hans door!

 

Aan het woord Hans Sloot, eigenaar Autotechniek Hans Sloot

“Mijn naam weten jullie inmiddels al. Ik ben 49 jaar oud, getrouwd met Martine en samen hebben we een dochter. Al ruim 10 jaar zijn wij de trotse eigenaren van Autotechniek Hans Sloot. Voordat ik mijn eigen garage ben gestart, heb ik gewerkt bij diverse bedrijven in de regio: Seat in Zutphen, Dago in Aalten en JD Engineering in Lochem. Na mijn basisschool ben ik gestart op de LTS, daar heb ik direct de richting autotechniek gekozen. Mijn ouders hadden vroeger ook een eigen garage. Dus stiekem was ik al heel lang autogek en wilde ik net als mijn vader hele dagen sleutelen aan auto’s.” Na de LTS ging Hans door naar de Streekschool in Doetinchem. Van monteur naar eerste monteur, APK-keurmeester, elektronica specialist, hybride techniek en andere vak gerelateerde cursussen.

 

“Mooi verhaal Hans, maar wat is nou zo leuk aan auto’s en vooral de techniek?”

“Auto’s rijden en er aan sleutelen is mijn hobby. Ik heb daar mijn werk van kunnen maken. Iedere dag bij ons in de garage is anders. Wij voeren mechanisch onderhoud uit aan een auto. Dan gaan we bijvoorbeeld de olie verversen, remmen vervangen, banden vervangen of een motor en versnellingsbak aanpassen of vernieuwen. In een auto zitten ook heel veel elektrische onderdelen. Ramen, lampen, airco en ruitenwissers worden allemaal aangestuurd door elektronica. Dus die kabels moeten we ook doormeten en controleren of het werkt. Bij een storing wordt de auto eerst aan de computer gekoppeld en gekeken of de software een foutje aangeeft. Soms klopt dat foutje niet. Dan wordt het voor mij en mijn collega’s echt leuk. Want dan moet je goed nadenken en alles nalopen, checken en onderzoeken waar de storing vandaan komt.”

 

“Hoe zorg jij ervoor dat iedereen veilig kan autorijden?”

“Ik kan natuurlijk niet voorkomen dat er auto-ongelukken gebeuren. Maar wij zorgen in de werkplaats wel dat een auto veilig de weg op gaat. Een auto moet regelmatig APK gekeurd worden. Een APK is een officiële keuring dat de auto weer een jaar of twee jaar de weg op mag. In de werkplaats worden dan alle veiligheidsaspecten van een auto gecontroleerd. De banden moeten niet versleten zijn. Remmen moeten nog goed werken. Verlichting moet het doen. Gordels moeten vast kunnen zitten. En ruitenwissers moeten het bijvoorbeeld ook doen. Dit is dus een zeer belangrijke job!”

 

“Waarom vinden jullie techniek voor kinderen zo belangrijk? Hebben jullie bijvoorbeeld ook stagiaires?”

“Wij willen graag kinderen stimuleren om iets met techniek te doen. Of het nu auto’s zijn, trekkers, bouw of metaal. In onze economie hebben wij een gebrek aan technische vakmensen. Wij hebben regelmatig stagiaires in de garage aan het werk. Wij zorgen intern voor een goede opleiding. Ons vak is naast het fysieke sleutelen en vieze handen krijgen ook steeds elektronischer. Het tunen van auto’s bijvoorbeeld. Wat dat is? Eigenlijk betekent dat een auto harder laten rijden dan het nu kan. Dat kun je elektronisch doen met software, maar ook mechanisch.”